HTML

A köszvény

A köszvényről egészen röviden: a táplálékkal bevitt, illetve a szervezetben jelen levő nukleinsavak lebontása során keletkeznek purinbázisok, s ezek anyagcseréjének végterméke a húgysav.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A köszvény

2010.12.07. 13:59 Naturicumforum

A köszvényről egészen röviden: a táplálékkal bevitt, illetve a szervezetben jelen levő nukleinsavak lebontása során keletkeznek purinbázisok, s ezek anyagcseréjének végterméke a húgysav.

Ha valamilyen oknál fogva - örökletesen vagy más betegség következtében - fokozódik a húgysavtermelés vagy csökken annak kiválasztása, a vérben felszaporodik a húgysav. Ez önmagában még nem feltétlenül jelent betegséget, illetve nem okoz feltétlenül tünetet. Köszvény úgy alakul ki, hogy a húgysav kristályosodása megindul a szövetekben, főként az ízületekben, porcokban, lehűlésnek kitett helyeken - lábujj, kéz, könyök, fülkagyló -, és lerakódva gyulladást, rohamszerű fájdalmat idéz elő.

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás elősegíti a betegség kialakulását. Rohamot válthat ki az alkohol, bőséges, túl zsíros, fűszeres ételek, sérülés, műtét vagy fertőzés. A köszvényt gyakran kíséri cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, a köszvényes betegnek néha magas a vérnyomása és hajlamos lehet a szív-ér rendszeri betegségekre. A gyógyítás a gyulladás mielőbbi megszüntetésére, a rohamok megelőzésére és az optimális húgysavszint visszaállítására irányul. Ez egyrészt gyógyszerek segítségével, másrészt életmódbeli, étrendi változtatások bevezetésével történik.

Tanácsok az étrend összeállításához

  • A purinbevitel csökkentése ( < 300 mg/nap), nagyon magas purintartalmú ételek és italok kerülése pl.: belsőségek, húsok, szardínia, élesztő, hering, kaviár, füstölt húsok, hüvelyesek, kávé, feketetea.
  • Vitaminokban és nyomelemekben gazdag, ugyanakkor energiaszegény, zsírszegény, szénhidrátszegény diéta (ajánlott kerülni a mézet is magas fruktóztartalma miatt - fokozza a húgysavtermelést!)
  • fehérje bevitel mérséklése.

Életmódbeli javaslatok:

  • Napi 2-2,5 l folyadék elfogyasztása (nyáron ennél még többre van szükség), a vizelet maradjon világos, mennyisége ne csökkenjen 1,5 l alá.
  • Túlsúly esetén testsúlycsökkentés (a radikális fogyókúra, koplalás fokozott sejtlebontáshoz vezet, köszvényes rohamot provokálhat - ezért böjtkúrázni csakis orvosi felügyelet mellett szabad!).
  • Alkoholtilalom - mert az alkohol a purinszintézist fokozza (a sör purintartalma jelentős!).
  • Az ízületek karbantartása szakember által előírt rendszeres mozgással.
  • Rendszeres orvosi ellenőrzés, vérvétel.

Mi segíthet még?

  • Időnkénti, szigorúan orvos felügyelete mellett végzett salaktalanító kúrák.
  • Belsőleg kúraszerűen csalán- és zsurlótea, emellett nyírfalevél-, hibiszkusz-, tarackgyökér-, gyermekláncfű-teakeverék fogyasztása csökkentheti a panaszokat.
  • Külsőleg torma, kámfor, szamócalevél, rozmaring segíthet a gyulladás csökkentésében.
  • Érdemes megpróbálni a homeopátiás salaktalanító gyógyszereket, a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító neurálterápiát és akupunktúrát is.

 

 Drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koszveny.blog.hu/api/trackback/id/tr22499469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása